Autor Wątek: Dom - zmiana umeblowania.  (Przeczytany 114 razy)

CeramicznyBob

• Początkujący
  • *
  • Reputacja: +5/-0
Dom - zmiana umeblowania.
« dnia: Kwiecień 04, 2013, 06:34:54 pm »
Dokupiłem jeszcze jedną skrzynię do domu, jednak nie zmieniło mi to powierzchni użytkowej.
Brak odpowiedniej informacji na ten temat w sklepie.

Dokupiłem śrubokręt, aby zabrać skrzynię i komuś odsprzedać, po użyciu śrubokrętu na skrzyni, skrzynia znikła.
W sklepie jest wprowadzająca w błąd informacja: - Pozwala na rozkręcenie dowolnego mebla i usunięcia go z domku. - Która sugeruje, że mebel znajdzie się znowu w naszym inwentarzu.

Powyższe oznacza, że jestem stratny na 11 AM.

Przydałaby się zmiana informacji w sklepie lub zmiana działania owych przedmiotów. Tj. indywidualna pojemność dla każdej skrzyni, możliwość FAKTYCZNEGO rozkręcenia przedmiotu i otrzymania go do inwentarza (mogłoby to działać np. na łóżka, skrzynie, ale już nie na np. okna, czy też kominek).

4rlekin

• Początkujący
  • *
  • Reputacja: +17/-0
Odp: Dom - zmiana umeblowania.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2013, 07:26:36 pm »
Ta informacja nie wprowadza w błąd. Nijak nie wspomina o zwracaniu przedmiotu do ekwipunku bo tak się po prostu nie dzieje.

Usuwanie domków i mebli

Aby usunąć meble w domku należy wyposażyć się w śrubokręt dostępny w sklepie meblowym. Za jego pomocą możemy usunąć dany mebel, który nam się już znudził lub został nieprawidłowo postawiony. UWAGA! Mebel nie jest zwracany do inwentarza.

To jest cytat z perihelion.pl z działu dot. domków.
Także obawiam się, że padłeś ofiarą własnego życzeniowego myślenia.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2013, 09:08:47 pm wysłana przez 4rlekin »
It's not a bug, it's a feature.

CeramicznyBob

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2013, 07:44:28 pm »
Nie życzeniowe myślenie a rozproszone informacje.

Uwaga o nie zwracaniu przedmiotu do inwentarza powinna znajdować się w sklepie i być dostępna z poziomu gry i z tym dalej dyskutować nie zamierzam.

Noobuser

• Wojownik Perihelionu
  • Reputacja: +73/-28
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2013, 08:39:28 pm »
Ja straciłem 244 lub 254 am przez błąd z przesunięciem ekranu ;)Kupiło mi przedmiot za am którego nie chciałem i nawet nie spytało o potwierdzenie. Dobrze, że to było 250 am a nie 1300 jakaś legenda. Oczywiście ubiegam się o zwrot lecz trwa to 2-3 tygodnie i nic. Nawet wiadomości nie dostałem.

Zgadzam się z jednym w tym temacie, informacje powinny być dokładne w grze chociaż nie zwalnia Cie to od czytania strony głównej.

4rlekin

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2013, 09:07:59 pm »
@CeramicznyBob
Niezależnie od tego, że rozumiem Twoją frustrację to narzekanie na brak informacji w grze jest nieuzasadnione.
Była informacja na stronie ? Była. Nawet było podkreślone, że przedmiot nie wraca do ekwipunku. Informacja w sklepie też nie daje Ci podstaw
do takiego wnioskowania. A jeśli nie chcesz o tym dyskutować, to czemu założyłeś wątek ?

CeramicznyBob

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 05, 2013, 02:38:52 pm »
@4rlekin:
Wątek założyłem, aby zwrócić uwagę na coś, co moim zdaniem miejsca mieć nie powinno.
Pal licho te parę AM, ale informacje powinny być klarowne, niewprowadzające w błąd, a przede wszystkim łatwo dostępne. Nie wyobrażam sobie normalnej gry, gdzie potrzebne informacje nie są dostępne z poziomu klienta gry <<< o tym nie zamierzam dyskutować.
Wystarczyłoby przy przedmiocie w sklepie umieścić odnośnik do strony internetowej, gdzie są zawarte informacje, których brak jest w kliencie. Tym bardziej, że informacja o braku zwrotu przedmiotu jest dość krytyczną daną, która powinna znajdować się na widoku i być łatwo dostępna.

@Noobuser:
Cóż, powodzenia życzę Tobie :)

Jeszcze raz podkreślam wysoką wartość tej informacji. Bo chyba nie tylko ja dostrzegam różnicę między informacją dotyczącą konsekwencji związanych z wydaną gotówką i informacją o np. rodzajach zbroi w grze...

4rlekin

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 05, 2013, 09:13:02 pm »
Rozumiem, cóż, muszę się zgodzić, że faktycznie wszelkie niezbędne informacje powinny być z posiomu gry - tu masz rację.

Jednak wciąż nie rozumiem czemu mówisz o wprowadzeniu w błąd. Jak dla mnie jeżeli coś nie działa intuicyjnie, to jeszcze nie oznacza, że wprowadza w błąd (szczególnie jeśli nie sugeruje tego inaczej niż przez intuicję).

CeramicznyBob

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2013, 09:52:23 pm »
~tl/dr~
Jeszcze raz zaznaczam, że walczę jedynie o sprostowanie informacji w grze
lub rozbudowanie/przebudowanie systemu meblowania domków,a nie o stracone AM.
~tl/dr~

Opis śrubokręta ze sklepiku w grze:
Pozwala na rozkręcenie dowolnego mebla i usunięcia go z domku.

rozkręcić — rozkręcać (link)
1. «rozprostować coś skręconego, splecionego»
2. «wykręcając części, zdemontować coś»
3. pot. «spowodować dobre prosperowanie czegoś»

Nie rozumiem skąd twoje stwierdzenie 4rlekin, że biorę to na intuicję, jedynie zasugerowałem intuicyjne rozwiązanie,
aby można było faktycznie rozkręcić jakiś przedmiot i móc go ponownie postawić, jeśli zgadzałoby się to mniej więcej w realnej sytuacji.
Oparłem się na informacji zawartej w grze, która jest sprzeczna z tym, co znajduje się na stronie gry. Gdybym przeczytał informację ze strony internetowej, to bym wiedział, jak działa śrubokręt w grze, jednak informacja w grze była według mnie jasna - mogę rozmontować i usunąć mebel w grze.

4rlekin

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 06, 2013, 11:40:27 am »
Właśnie dostałeś ode mnie plusa za kulturę dyskusji i rozsądną argumentację.  ;)

Mnie przekonałeś. Faktycznie słowo rozkręcać jest mylące. Dzięki za kulturalną dysputę, nie zdaża się często w internecie :)

CeramicznyBob

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 06, 2013, 02:58:46 pm »
Właśnie dostałeś ode mnie plusa za kulturę dyskusji i rozsądną argumentację.  ;)

Mnie przekonałeś. Faktycznie słowo rozkręcać jest mylące. Dzięki za kulturalną dysputę, nie zdaża się często w internecie :)

Dzięki również i cieszę się, że udało mi się ciebie przekonać.
Mam jeszcze tylko nadzieję, że "ktoś" zamiast non-stop kodzić zmieni chociaż te podpisy w grze ;)

4rlekin

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 06, 2013, 05:08:02 pm »
Nawet jakby non-stop kodził to by źle nie było.
Męczy mnie, że kontakt z nim taki słaby :/

Perihelion - Polska gra mmorpg

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 06, 2013, 05:08:02 pm »